Ticariturk.com ‘un test konuğu Dacia Duster’ın 4×4 çekişli versiyonu oldu. Dacia Duster modeli 2010 yılında ilk defa Cenevre Otomobil Fuarı’nda, ürün gamının altıncı modeli olan arazi aracı olarak ilk defa sergilenmişti. Fiyatıyla devrim yaratarak “4×4 modeller pahalıdır” inancını kırmaya devam ediyor.
Değişen teknoloji ve hayat şartlarıyla birlikte Duster’da her geçen gün güncellenip kendini yenilemeye devam ediyor.
Dacia Duster donanım yelpazesinde farklı motor seçenekleri ile her kesimden SUV araç severlere hitap ediyor. En güncel motor seçeneği olan 1.5 Blue dCi 115 bg 4×4 modelini test etme fırsatımız oldu.
Test aracımızın sahip olduğu motor 110 HP güç üretiyor, ayrıca 260 Nm tork değerine sahip. Altı ileri manuel şanzımanla, hem asfaltta hem de arazide araca yeterli gücü sağlıyor. 12.4 saniyelik 0’dan 100 km/s hızlanması Duster’ı sınıfının en performanslı aracı olmasada sınıfının en en ekonomik aracı olduğu aşikardır. Bu bilgi sizi hızlanma konusunda sizde soru işareti yaratmasın. yolda ani hızlanma ve sollama konusunda sizi asla mahçup etmez. Çünkü yüksek torku ve tatminkar hızlanma ivmesi bu ihtiyacınızı karşılayacaktır.
Test süresince yakıt ekonomisi
Dacia Duster’ aslında tercih sebeplerinden biride ekonomik yakıt konusunda üz yapmış olmasıdır.
Şehir dışı yol deneyimimizde yaklaşık 500 Km yaptık. Hem düz otoyolda hemde bol virajlı yollarda sizi ve yolcuları sarsmayan bir konfora sahip. uzun yolda yaptığımız yol boyunca hız limitlerine riayetli sürüşte 4.9 ve 5-2 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeri ile karşılaştık. Biraz daha hızlı ve kullandığımızda da 5.9 lt/100 km’lik yakıt verilerine ulaştık.
Şehir içi kullanımda İstanbul gibi yoğun bir şehir de yaşayanlar için günün her saatinde kullandık. Hem yogun köprü trafiğinde hemde sahil yollarında trafikli noktalarda bulunduk. Bol dur-kalklı tesk günlerimizde de karşılaştığımız yakıt sarfiyatı 6.1 lt/100 km’lik bir yakıt sarfiyatı ile karşılaştık.
Şehir içi kullanım
Şehir içi kullanımda sürüş süresinde İstanbu’un çeşitli noktalarında bulunduk, çok dik sokaklardan, keskin ve dar inişli sokaklarda dur kalk yaparak test ettik. Yokuş kalkış desteği (HSA) her durduğumuzda otomatik devreye girdi. böyle de keskin yokuşlarda bile kaydırma tereddütü yaşamadık. Kesin iniş noktasında da yokuş iniş desteğini aktif ettiğimizde güvenle istediğimiz noktaya indirdi bizi. Aslında yokuş iniş desteğine genelde premium arazi araçlarından aşinayız bu özelliği Duster’da görmek ayrı bir hava kattı.
Yine şehiriçi kullanımında aynaların görüş açıları çok iyi aynalardan ve camlardaki geniş görüş açısı güvenli sürüşe büyük katkı sağlıyor.
Güvenli sürüş demişken bir özelliğinden de bahsetmeden edemeyeceğim. Geri görüş kamerasının yanı sıra ön görüş kamerası da test aracımızda mevcuttu. Dar bir alanda park ederken hem ön kamer hem arka kamera ihtiyacınız olduğu an açılıp size yardımcı oluyor. Bunun kolaylığını yaşamak keyifliydi açıkçası.
Yine şehir içinde çocuklu bir aile olarak bir sürüş gerçekleştirdik. İsofix bağlantıları ile çocuk oto koltuğumuzu kurduğumuzda ( sol arka koltuğa kuruyorum) sürücüye yine geniş bir mesafe kalıyor ve bazı araçlarda olduğu gibi çocuğun ayaklarını sallayacağı mesafe tatmin edici.
Bagaj konusunda bir hayli cömert davranılmış. 471 litrelik bagaj hacmi arka koltukları yatırdığımızda 1551 litrelik bir bagaj hacmine ulaşıyor.
Arazi Kullanımı
Arazı kullanımında seçenek kumandamızı 4×4 e getirdik ve diferansiyel kilidini aktif ederek aracımızı sürekli 4 lastikten çeker moda getirdik. yine biliyorsunuz bu sınıfta bu fiyat aralığında bu özelliğe sahip başka SUV yok. Tabi isterseniz otomatik mod ta kullanabilirsiniz. Biz asfalt yolda 4×2 arazide 4×4 modu aktif ederek kullandık.
Arazide herhangi bir eğimde yada kontrollü sürüş esnasında ön kamera otomatik olarak aktif oluyor. ve gözünüzle göremediğiniz ön lastiğin önündeki eğimin detaylarını multi medya ekranında aktarıyor.
Standart bir SUV kullanıcısının girebileceği kadar arazi şartlarında kullandık. Burada ki performansı ise gerçekten harikaydı.
Sert iniş gerektiren yerlerde otomatik iniş sistemini devreye soktuk. Hafif çamurlu alanlarda da 4×4 keyfini fark ederek yaşıyorsunuz.
Hemen arazi modunda kullanım yakıt verilerini de aktarayım tabii ki kullandığınız alan ve şartlara göre değişiklik yapar ama bizim değerlerimiz 6.9 lt/100 km oldu.
Bu saydığımız değerler Duster’ı en ekonomik dört tekerlekten çekişli SUV’lardan biri yapıyor.
Genel olarak aracı asfaltta kullanırken kullanırken kısa oranlı altı ileri şanzıman biraz yorabiliyor. Özellikle sıkışık trafikte çok fazla vites değişimi yapmanız gerekiyor ve İstanbul trafiğinde otomatik şanzımanı arıyorsunuz. Duster’ın yumuşak debriyajı size bu sürüşü kolaylaştırıyor. Kullanılan şanzıman farkını ise arazide görüyorsunuz. İlk iki vitesin kısa oranları engebeli arazide işinize yarıyor. Kendisinden çok daha pahalı SUV’ları kıskandıracak bir arazi performansı olan Duster, yokuş iniş desteği gibi donanımlarıyla da tam bir arazi canavarı. 30 derece yaklaşma açısı ve 34 derece ayrılma açısıyla birçok engeli rahatlıkla aşmanıza yardımcı oluyor…
Oktay Erginoğlu