“Rabam” ile İşler Yolunda!

0
386

Araç ekspertizi ile başlayan satınalma süreç, Araç muayenesi, yakıt, yıkama, bakım ve servis hizmetleri gibi bir çok iş yükü doğuruyor. Hele ki istanbul gibi bir metropoldeyseniz işiniz zor. Tam bu iş yükü konu olunca “Rabam “devreye giriyor. Tüm süreçleri sizin adınıza ” kendi şirket personeli olan” vale hizmeti ile yanınızda. Üstelik neredeyse bedava! Yanlış değil, Muayene hariç tüm süreçlerde ekstra vale hizmeti yok! yani fatura neyse o! Bu harika girişimi yakından tanımak için Rabam CEO’su Murat Günay ile bir araya geldik.

  • Rabam’ı tanıyabilir miyiz? Hizmet alanlarınız ve faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Rabam olarak dijitalleşmenin getirdiği tüketici ihtiyaçlarını gözlemleyerek araç sahiplerine farklı yerlerden aldıkları hizmetleri tek bir noktadan yönetme kolaylığı sağlıyoruz. Araç sahiplerine bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi toplamda 7 farklı alanda 50’den fazla hizmet sunarak fayda sağlamaya çalışıyoruz. Rabam, kısaca araç sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını uçtan uca çözüm ile kolayca yönetebildiği en kapsamlı ilk ve tek dijital platform. Kullanıcılarımız, diledikleri zaman bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi tüm hizmetleri tek bir platformdan yönetebiliyor. Sunduğumuz hizmetler sayesinde araç sahipleri, bekleme süreleri, servis noktalarına git-gel zamanları gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıyor. Diğer yandan kullanıcılarımıza araçları ile ilgili birçok önemli bilgilendirme de yapıyor, bakım, muayene ve sigorta tarihleri gibi konuları önceden hatırlatıyoruz. Aynı zamanda yakıt indirimi ya da zammı, vergi zamanları gibi genel bilgilendirmelerle dijital asistanlık yapıyoruz.

  • 2023 yılında araç satışı sonrası verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz? Kullanıcılar en çok hangi hizmetlerinizden faydalandı?

Türkiye’de 2023 yılı boyunca araç satışı sonrası hizmetlerinde kullanıcılar tarafından yaklaşık 1 milyar işlem yapıldı. Alınan hizmetlerin yüzde 90’ını araç yıkama ve akaryakıt alımı oluştururken, bakım, muayene, lastik değişimi ve ekspertiz, araç sahipleri tarafından tercih edilen diğer başlıca işlemler arasında yer aldı. Söz konusu hizmet pazarının yüzde 22’lik dilimini oluşturan İstanbul, yaklaşık 220 milyon işlem ile en çok hizmet alınan şehir oldu. 7 farklı kategoride yeni nesil kolaylık ve avantajlar sunan araç uygulaması Rabam olarak, İstanbul’da 2023’ün ilk 11 ayında  21 bin kullanıcıya bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi alanlarında 50’den fazla hizmet sunduk. Kurulduğumuz 2022 yılından bu yana kullanıcılar tarafından giderek daha çok ilgi gören bir platform olarak, araç yıkama ve akaryakıt başta olmak üzere bakım ve muayene çözümlerimiz kullanıcılar tarafından en sık tercih edilen hizmetlerimiz oldu.

  • Hizmetleriniz kapsamında kullanıcılarınıza sağladığınız avantajlar neler oldu?

Araç sahiplerinin ihtiyaçlarını tek platform üzerinden; fiyatları online görüntüleyerek satın alabilecekleri bir uygulama sunuyoruz. Örneğin, muayene hizmeti alacak kullanıcılar muayene ücretini online olarak uygulamada görebiliyor, randevusunu alabiliyor ya da lastik değişimi ihtiyacı olan kullanıcı lastik değiştireceği adedi belirleyip fiyatı uygulamamız içerisinde görüntüleyebiliyor. Kullanıcılarımız farklı yerlerden fiyat teklifi almak zorunda kalmıyor. Rabam’da tüm fiyatlar online görüntülenerek, sürpriz masrafların da önüne geçiliyor. Şeffaf fiyat politikamızın yanı sıra hizmetleri de gerçek fiyatlarla kullanıcılarımızla buluşturuyoruz ve uçtan uca hizmet modelimiz ile hizmetlerimizi tamamlıyoruz. Öte yandan sadece 2023 yılında araç sahiplerine bakım, muayene, sigorta gibi önemli tarihlerde,  toplam 16 bin hatırlatma gönderdik. Kullanıcılarımız Rabam’dan aldığı hizmetler sayesinde 4052 saat tasarruf etti. Zamanın değerini biliyoruz ve müşterilerimize hem zamandan hem de yüksek maliyetlerden tasarruf etme imkanı tanıyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda elde ettiğimiz yüzde 98,2’lik müşteri memnuniyeti de bu konuda bize büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Rabam olarak, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını daha da iyi anlamak.

  • Rabam olarak sürdürülebilirlik alanında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Günümüzde çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik konuları her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Su kaynaklarının sınırlı olduğu bir dünyada su tasarrufu, özellikle araç bakımı ve temizliği gibi günlük işlerde de büyük bir rol oynuyor. Bu kapsamda geleneksel araç yıkama yöntemleri ortalama 150 litrelik su tüketimiyle büyük ölçüde su israfına yol açıyor. Biz de Rabam olarak bu noktada aksiyon alarak “Yerinde Buharlı Araç Yıkama” hizmetimizi hayata geçirdik. Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik sorumluluğu kapsamında verdiğimiz hizmetimizle araç yıkamalarında su tüketimini yüzde 70 oranında azaltılıyoruz. Bu hizmet, çevreye zarar vermeden araçlarını temizlemek isteyen araç sahipleri için harika bir seçenek sunarken aynı zamanda zamandan da tasarruf imkanı tanıyor. Sektörümüzde bu tür çevreci girişimlerin artması gerektiğine inanıyoruz.

  • 2024 yılında hedefleriniz neler olacak?

RABAM olarak dijitalleşmenin getirdiği tüketici ihtiyaçlarını gözlemleyerek araç sahiplerine farklı yerlerden aldıkları hizmetleri tek bir noktadan yönetme kolaylığı sağlıyoruz. Araç sahiplerine bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi toplamda 7 farklı alanda 50’den fazla hizmet sunarak fayda sağlamaya çalışıyoruz. RABAM kısaca araç sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını uçtan uca çözüm ile kolayca yönetebildiği en kapsamlı ilk ve tek dijital platform. Kullanıcılarımız, diledikleri zaman bakım, muayene, araç yıkama, mini hasar onarımı, ekspertiz, akaryakıt ve lastik değişimi gibi tüm hizmetleri tek bir platformdan yönetebiliyor.

RABAM’ın sunduğu hizmetler sayesinde araç sahipleri bekleme süreleri, servis noktalarına git-gel zamanları gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar. Ayrıca, kullanıcılarımız araçlarının markası veya modeli ne olursa olsun tüm hizmetlerimizden yararlanabiliyor. Bu kapsamda 2024’te, ürün çeşitliliğini genişleterek müşterilere daha fazla seçenek sunmak ve sürdürülebilirlik alanında daha fazla adım atmaya odaklanacağız. Aynı zamanda yapay zeka alanında Ar-Ge çalışmalarımızı derinleştirerek teknolojik yeniliklere odaklanmayı sürdüreceğiz. Bu hedeflerle birlikte, müşteri memnuniyetini artırmak ve sektördeki liderliğimizi sağlamlaştırmak için kararlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.

  • 2024 yılı için sektör beklentiniz nedir? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Otomotiv satış sonrası hizmetleri, teknolojini ilerlemesiyle büyük değişiklikler yaşadı. Bu değişiklikler, müşterilere daha iyi hizmet sunma ve rekabet avantajı elde etme amacıyla geliştirilen yeni yazılımlar ve uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Otomobiller artık çeşitli sensörler ve bağlantılar aracılığıyla sürekli olarak veri üretebiliyor. Bu veriler; araçların durumu, bakım ihtiyaçları ve potansiyel sorunlar hakkında bilgi sağlıyor. Otomobil üreticileri de bu veriler aracılığıyla akıllı teşhis sistemleri geliştirerek, araçların durumunu daha iyi izleyebilir ve olası sorunları tespit edebiliyorlar.

Diğer yandan özellikle elektrikli araçlar giderek daha fazla popülerlik kazanmasıyla, 2024 yılında bu alandaki hizmetler de gelişim gösterecektir. Elektrikli araç sahipleri de gelişen bu hizmetler aracılığıyla şarj istasyonlarını bulma, şarj süresini izleme ve hatta uzaktan şarj etme gibi hizmetlerden daha kolay yararlanacaktır.  2024, otomotiv satış sonrası hizmetlerini genişletmek ve daha fazla müşteriye ulaşmak için iş ortaklıkları oluşturmanın büyük faydalar sağlayacağı bir dönem olacak. Bu çerçevede teknoloji sağlayıcıları, sigorta şirketleri, otomobil üreticileri ve diğer işletmelerle işbirliği yapmak, her firma için büyümeyi destekleyecektir.

  • Araç satışı sonrası hizmetlerinde yaşanan teknolojik değişiklikler hakkında neler söylemek istersiniz?

Otomotiv satış sonrası hizmetlerinde, teknolojinin ilerlemesiyle büyük değişiklikler yaşanıyor. Bu değişiklikler, müşterilere daha iyi hizmet sunma ve rekabet avantajı elde etme amacıyla geliştirilen yeni yazılımlar ve uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Otomobiller artık çeşitli sensörler ve bağlantılar aracılığıyla sürekli olarak veri üretebiliyor. Bu veriler; araçların durumu, bakım ihtiyaçları ve potansiyel sorunlar hakkında bilgi sağlıyor. Otomobil üreticileri de bu veriler aracılığıyla akıllı teşhis sistemleri geliştirerek, araçların durumunu daha iyi izleyebilir ve olası sorunları tespit edebiliyorlar.

Geleneksel servis randevusu alma süreçleri, dijitalleşme ile daha kullanıcı dostu bir hale geldi. Günümüzde araç sahipleri artık çevrimiçi platformlar veya mobil uygulamalar aracılığıyla hızlı ve kolay bir şekilde servis randevusu alabiliyor. Otomobil üreticileri ve bayiler, otomobil sahiplerine daha iyi bir müşteri deneyimi yaşatmak için özel bakım paketleri sunuyor. Bu paketler, ağırlıklı olarak düzenli bakım, lastik değişimi, yağ değişimi gibi hizmetleri içeriyor. Ayrıca, belirli bir süre veya kilometre sınırlaması gibi hizmetleri de kapsayabiliyor. Elektrikli araçlar giderek daha fazla popülerlik kazanmasıyla, bu alandaki hizmetler de gelişiyor. Elektrikli araç sahipleri de gelişen bu hizmetler aracılığıyla şarj istasyonlarını bulma, şarj süresini izleme ve hatta uzaktan şarj etme gibi hizmetlerden artık daha kolay yararlanabiliyor.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz